Cum să numeşti corect lucrurile. Programul Rabla şi Prima Casă

Posted on 29 decembrie 2010 de

1Am explicat în articolul anterior cum Puterea nu a respectat înţelepciunea lui Confucius când a numit „măsurile de austeritate”. Voi încerca să arăt, în rândurile următoare, de ce numirea corectă a lucrurilor poate face diferenţa între o măsură guvernamentală bună şi una greşită.

Discutăm, în continuare, despre două măsuri guvernamentale: Programul Prima Casă şi Programul Rabla. Interesul meu nu se va îndrepta spre aspectele lor tehnice, ci spre gradul de favorabilitate pe care aceste măsuri îl generează în rândul populaţiei şi o posibilă explicaţie pentru aceasta.

Un studiu realizat de Direcţia pentru Strategii Guvernamentale la sfârşitul anului 2009 relevă următoarele date:

Să sintetizăm un pic datele: 81,1% dintre respondenţi au auzit de Programul Rabla, 2,5% (din cei 81%) sunt înscrişi în Program, iar 68,2% spun că va avea un efect pozitiv asupra economiei României. 74,6% dintre respondenţi au auzit de programul Prima Casă, 1,1% (din cei 74,6%) sunt înscrişi în Program, iar 59% spun că va avea un efect pozitiv asupra economiei. De remarcat că doar 15,1%, respectiv 15,7% din cei care au auzit de fiecare dintre cele două Programe au ales varianta NS/NR. Asta înseamnă că:

Fie (1) 84,9%, respectiv 84,3% dintre cei care au auzit de fiecare dintre cele două programe pot să le evalueze oportunitatea economică (adică 68,88%, respectiv 62,88% din totalul respondenţilor), ceea ce e îmbucurător, înseamnă că avem o ţară plină de economişti, fie (2) o parte dintre respondenţi (dificil de determinat cât de mare în lipsa unui studiu detaliat) evaluează impactul economic al acestor două Programe fără să deţină competenţa necesară pentru a face o evaluare obiectiv – lucru pe care, cred, îl intuiam toţi. (Dacă are cineva nişte date disponibile care să ne ofere o aproximaţie a numărului de respondenţi care tind să se pronunţe „în necunoştinţă de cauză” aş fi recunoscător să le împărtăşească aici.)

Ce putem deduce de aici? Că o parte din populaţie evaluează măsurile (economice) după alte criterii decât cele economice. Or, tocmai pentru că aceşti oameni există, este important ca Puterea să numească lucrurile corect.

Mai departe, observăm că în cazul celor două Programe, respondenţii au indicat un nivel ridicat de favorabilitate (68,2%, respectiv 59% dintre cei care au auzit de ele), deşi numărul de beneficiari direcţi era, la momentul respeciv, mult mai mic (2,5% pentru Programul Rabla, respectiv 1,1% pentru Programul Prima Casă). Deşi factorii care influenţează acest nivel de favorabilitate sunt numeroşi şi este dificil de determinat statistic contribuţia fiecăruia, cred că putem accepta că o parte dintre cei care s-au pronunţat favorabil, în special cei mai puţin informaţi în cauză, au făcut-o pentru că cele două măsuri au fost numite corect.

Programul Prima Casă şi Programul Rabla sau Măsuri de Austeritate. Presupunând că nu aţi şti în ce constă fiecare, pe care le-aţi prefera?

Un ultim exemplu, din acelaşi studiu:

Să ne amintim una dintre temele centrale cu care Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat de preşedinte în 2009: Reforma Statului. Ce să înţelegem de aici, că oamenii au votat Reforma Statului, dar nu vor ca ea să includă disponibilizări (un element esenţial al ei, aşa cum Băsescu a susţin chiar în campania electorală, în aceeaşi perioadă în care a fost făcut studiul). Sau să fie vorba tot de numirea corectă a lucrurilor? Iată de ce Opoziţia contestă cu fiecare ocazie asocierea între Putere şi Reforma Statului. Tocmai pentru că, prin simpla numire a lucrurilor, este în joc mult capital electoral.

Reclame
Posted in: Scena Politica