Soluţia la criză: Legea pentru un Trai Decent

Posted on 17 mai 2010 de

5Vă întrebaţi probabil de ce, până acum, nu s-au găsit soluţii mulţumitoare pentru ieşirea din criză. Din lipsă de originalitate şi de imaginaţie, pentru această criză economică s-au căutat soluţii economice. Venituri, cheltuieli, investiţii, salarii, pensii. Având în vedere că această abordare a dat până acum roade satisfăcătoare, dimpotrivă, a născut tensiuni sociale, cred că ar trebui să căutăm soluţii în afara economiei. Recunosc, am fost inspirat de oamenii care protestează la adresa recentelor măsuri anunţate: „Ne vrem drepturile!”.

Să aruncăm o scurtă privire în Constituţia României:

ARTICOLUL 47
(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.

Destul de clar, cred eu. Problema nu este, deci, la Constituţie. Probabil la modul în care ea este transpusă în legi. Cer, deci, sprijinul concetăţenilor mei pentru următoarea lege:

Legea pentru un Trai Decent

Art1. Toţi cetăţenii au dreptul la un trai decent. Astfel, fiecare cetăţean trebuie să aibă un venit minim anual echivalent cu PIB pe cap de locuitor. În cazul cetăţenilor care nu obţin acest venit din activităţi proprii, statul va aloca de la bugetul de stat suma necesară pentru a atinge echivalentul venitului minim.

Art2. Salariul minim nu poate fi mai mic decât dublul venitului minim.

Art3. În cazul în care venitul minim nu asigură un trai decent, statul este obligat să indexeze venitul minim până la nivelul necesar asigurării unui trai decent.

Art4. Orice încălcare a articolelor 1, 3 şi 2 constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 15 ani.

Am văzut cum, de fapt, o complicată problemă economică şi-a găsit rezolvarea printr-o simplă lege. Cred că dacă reuşim să popularizăm această lege, care sunt convins că se va bucura de susţinere, vom reuşi să punem presiune pe Parlament să o adopte. Legea este în spiritul Constituţiei (Art. 47) şi va fi prima lege din România care vine în sprijinul cetăţenilor ei.

Click pe imagine pentru a susţine cauza!

 

Add to FacebookAdd to Twitter

Reclame
Posted in: Scena Politica