Are cineva un plan pentru România?

Posted on 5 mai 2009 de

3Cred că a venit momentul să aducem în discuţie criza economică. E un subiect supralicitat, supramediatiazat, poate nu suficient înţeles, dar ar putea fi un punct de cotitură în redefinirea rolului politicii, atât la nivel internaţional, cât şi naţional.

Cred că este clar pentru toată lumea că această criză este rezultatul unor disfuncţionalităţi în sistemul economic. Şi cum în orice situaţie economică politicul îşi cere drepturile, nu putem să nu ne gândim: care a fost rolul politicului în apariţia acestei crize şi care ar trebui să fie el în ieşirea din ea? Ca să clarificăm un lucru: criza actuală nu este sfârşitul capitalismului. Ea indică mai degrabă faptul că reglementările nu au putut ţine pasul cu creşterea interdependenţelor dintre actorii economici, în contextul globalizării. Nu statul a generat criza, dar scăpând de sub control economia, nu a putut să o prevadă sau să intervină eficient. În cazul statului român putem cel mult să îl acuzăm că nu a ştiut să gestioneze perioadele de creştere economică. Criza nu îşi are sursa în România. E adevărat că ea scoate în evidenţă slăbiciunile structurale ale economiei româneşti, însă nu e cazul să acuzăm statul de criză.

La nivel internaţional, observăm că guvernele răspund crizei prin creşterea intervenţiei în economie şi prin protecţionism. Nu cred că am competenţa necesară să opinez dacă acestea sunt sau nu o soluţie. Vreau să trag totuşi un semnal de alarmă. Pe fondul actualelor tulburări, cetăţenii îşi îndreaptă speranţele şi aşteptările către stat. Politicienii, implicit, vor căuta să tragă maximum de foloase de urma acestui potenţial electoral. Există astfel riscul ca statul să intervină chiar şi acolo unde ar trebui să stea pe margine, doar pentru a răspunde aşteptărilor electorale. Poate că, în anumite cazuri, politicul nu are soluţia. Dar poate el să reziste (sau vrea el să reziste) presiunilor de a interveni, de a se dovedi eroul salvator? Dacă resursele financiare impresionante mobilizate de administraţia Obama se vor dovedi eficiente sau nu, asta vor decide economiştii peste ani buni. Perspectiva nu ar trebui să fie „ce face statul pentru a combate criza?”, ci „poate statul să facă ceva pentru a combate criza?”. Un răspuns negativ la această ultimă întrebare ar trebui să ridice alta „ce pot eu face pentru a diminua efectele crizei asupra mea?”.

Din nefericire în România, ţara asistaţilor, ultima întrebare o vom întâlni prea rar. Am serioase îndoieli că statul român poate combate criza, că poate asigura ieşirea din criză, pentru simplul fapt că nu are pârghiile necesare şi nici bugetul SUA. În acest caz, în opinia mea, statul ar trebui să-şi rezume intervenţiile la măsuri care să nu amplifice criza. Voi reproduce un comentariu în care îmi expun pe khris.ro părerea despre ce ar trebui să facă statul român şi ce ar trebui să nu facă:

„Dupa parerea mea, principala problema a guvernului este ca nu îsi poate defini un principiu de stabilire a politicilor economice. Eu as face (în ignoranta mea) în felul urmator:
Principiu general de politica economica: statul pune cât mai putine piedici sistemului privat. Relansarea economiei românesti nu prea depinde, decât într-o mica masura, de Guvernul României, ci de redresarea pietelor externe (a se vedea evolutia BVB, vânzarile Dacia, etc.). Asa ca interventia statului prin diverse scheme de ajutor de stat ar trebui redusa pe cât posibil, pentru ca înseamna doar un schimb bani-voturi, si nu produce decât efecte pe termen scurt, secatuind bugetul.
Astfel, masurile pe care statul ar trebui sa le ia ar fi (ele au fost sustinute în nenumarate rânduri) si de Khris si de unii dintre comentatorii sai:
1. Înghetarea cheltuielilor salariale si a pensiilor (daca tot e titlul postului).
2. Mentinerea sau scaderea taxelor si impozitelor (pentru a echilibra bugetul este însa nevoie de scaderea cheltuielilor. Eu cred ca o parte din investitiile continute în buget nu sunt rentabile. Ar trebui pastrate însa investitiile în infrastructura – strict necesare – si cele în cercetare marite). Daca totusi o crestere a taxelor este necesara pentru echilibrarea bugetului, as sugera ceva care sa nu-i sufoce pe întreprinzatori. TVA-ul are cel mai mare grad de colectare. Plus ca taxeaza consumul, nu productia. O crestere a TVA cu 1-2 % pentru o anumita perioada (2009 – 2010) cred ca ar fi de preferat (nu stiu exact cât ar câstiga bugetul dar estimez ca este vorba despre o suma deloc neglijabila).
3. Eliminarea, în masura în care este posibil, a barierelor birocratice în relatiile cu firmele, precum si a procedurilor de înfiintare a unei firme.
4. Încurajarea cercetarii în mediul privat (nu stiu cum ar putea face asta mai exact, dar îmi place sa cred ca blogul lui Khris este si un think-tank si ca gasim o solutie).
Deocamdata nu am alte idei, dar vreau sa subliniez ca înainte de a lua masuri haotice, guvernul ar trebui sa stabileasca niste principii de politica economica. Este clar ca în criza asta unii vor pierde (multi), pe când altii vor câstiga (putini). Eu prefer sa decida piata cine pierde si cine câstiga, si nu guvernul, prin redistribuirea arbitrara a resurselor.”

Voi nu aveţi impresia că guvernul nostru nu are o viziune economică pe termen lung? Nu vi se pare că orice soluţie propusă e doar o cârpeală, mai mult sau mai puţin reuşită? Care credeţi că ar trebui să fie viziunea economică a statului? Pentru că există viaţă şi după criză…

PS: Vă recomand www.khris.ro pentru articolele sale pe teme economice. Pe lângă faptul că articolele sale sunt destul de bine documentate, este un excelent blog de educaţie economică, dar în acelaşi timp se dezvoltă ca un think-tank pe teme economice. Cred că a discuta astăzi despre politică fără cunoştinţe şi informaţii de economie este un act de mare curaj. Astfel, nu voi ezita să fac recomandări către acest blog atunci când consider că asta poate contribui la elucidarea temelor discutate. Îl puteţi consulta oricând cu încredere.

Precizare: Nu îl cunosc personal pe autorul blogului iar recomandarea pe care o fac este determinată doar de conţinutul de calitate.

Reclame
Posted in: Economie