Cultură cinică vs Cultură civică

Posted on 12 aprilie 2009 de

0Problematica celor două concepte am întâlnit-o în cadrul unei dezbateri despre gradul de implicare şi atitudinea unor indivizi faţă de protestele basarabenilor împotriva abuzurilor comuniste din Republica Moldova. Probabil mulţi dintre noi s-au aflat în faţa dilemei „să merg şi eu în piaţă să zbier sau mai bine îmi văd de treaba mea că oricum nu mă priveşte şi prezenţa mea nu va rezolva nimic???” Răspunsul dat acestei dileme poate fi interpretat din perspectivele cinismului şi al civismului (nu voi avea în vedere aspectul pesimismului).

Despre cultura civică ştim cu toţii că se referă la implicarea cetăţenilor „de bună voie şi nesiliţi de nimeni”  în activităţi ce vizează nu doar obţinerea unui bine individual ci unul colectiv, la nivelul societăţii în care trăieşte.  În ceea ce priveşte ,,cultura cinică”, nu există o definiţie şcolărească fiind vorba despre un fenomen nou apărut în rândul unei anumite categorii de indivizi. În ce constă acesta şi care este categoria care o îndrageşte cel mai tare? Răspunsul este dificil de generalizat. Întrebat de ce tinerii pasionaţi de politică, filosofie şi comunicare au avut o reacţie pasivă la adresa situaţiei de peste Prut, un tânar student la ştiinţe politice a răspuns că aceşti tineri învaţă în facultăţi să fie cinici. Drept dovadă sunt fani ai discursurilor cinice şi au impresia că acele cunoştinţe pe care le dobăndesc în facultate le dă dreptul să critice tot ce este în jur. Din acest punct de vedere, pot afirma liniştită că cinismul este o modă specific românească pe baza faptului că cei care îl practică sunt foarte bine  vânduţi văzuţi. Printr-un discurs cinic şi-au căştigat mandatele Băsescu, Oprescu(mai subtil), a depaşit audienţa OTV-ului Mircea Badea, s-a remarcat Victor Ciutacu, etc. Deci, este foarte interesant să criticăm tot ce se poate…şi adevarul este că se poate critica tot (orice)…însă eu personal nu prea văd şi o critică constructivă. Este şi foarte comod să fim împotrivă , nu contează împotriva a ce…important este să nu fim de acord. Dar când vine momentul în care avem un motiv suficient de solid să ne manifestăm împotriva, ne manifestăm de fapt împotriva manifestării împotriva ceva ( referitor la subiect-votul „împotriva” http://pitchers.wordpress.com/2008/06/01/sa-votam-romaneste-votul-impotriva/). De fapt, acest cinism este cultivat de persoane care încep să înţeleagă că nu chiar tot ce zboară se mănâncă…dar problema este că încă nu au înţeles ce anume „se mănâncă” şi preferă să nu „mănânce” nimic „ce zboară”. Este o tactică de a te proteja de propria neştiinţă şi o justificare faţă de frica/iresponsabilitatea de a îţi asuma o anumită poziţie . De ce să admiţi că nu înţelegi ce se petrece în jurul tău, şi probabil nici nu vei înţelege vreodată (din motive obiective) când este mai uşor să respingi toate realităţile scanaloase şi să fi şi „cool” dacă faci asta??.  Refuz să cred că profesorii sunt cei care „predau” cinismul la cursuri, mai degrabă se orientează în sfera unei pluralităţi a perspectivelor, înţeleasă de către subiecţii învăţării ca scepticism. Cinismul este un produs mediatic care începe să se vândă bine pentru că aduce satisfacţii pe termen scurt.

După cum am văzut, de la scepticism la cinism este doar un mic pas şi iată cum de la un instrument pur democratic, menit să deschidă miniţile oamenilor şi să îi determine să îşi apere drepturile se ajunge la indiferenţă, nepasare , pasivitate etc. Aceste ipostaze din urmă, din păcate, nu prea sunt compatibile cu democraţia. Cu alte cuvinte, ai vrut dreptul de a îţi spune părerea? Atunci foloseşte-l, implicăte în luarea deciziilor!!!(ştiu că sună propagandistic) Visând la teorii conspiraţioniste şi jucănd rolul unui copil alintat care în momentul în care este nemulţumit îşi ia jucariile şi pleacă acasă, ai putea liniştit trăi într-un regim dictatorial. Care ar mai fi diferenţa? De ce să ai dreptul să îţi spui părera dacă nu ai o părere? …….cel puţin asta am înţeles eu din cultura civică, probabil că am chiulit la cursul de cultură cinică.

Reclame
Posted in: Scena Politica