Despre haos şi rolul lui în organizare…

Posted on 7 aprilie 2009 de

0Câte lucruri din viaţa ta ai putea numi ,,haotice” sau doar ,,un haos” ? Păi ia să vedem….să începem cu modul în care nu sunt aranjate lucrurile la tine în cameră, sau părerea ta despre politică, sau de ce nu, organizarea social-politică la modul general ? De fapt, eşti constient că există haosul dar întrebarea legitimă ar fi „e de bine sau e de rău? ” Dacă ne raportăm la sfera politică, putem asocia termenul de haos cu cei de dezorganizare sau anarhie, de multe ori, având o conotaţie negativă. Mai mult sau mai puţin surprinzător, aceşti termeni nu definesc în mod esenţial conceptul de ,,haos”, definiţia ştiinţific acceptată fiind cea propusă de Teoria Haosului (nu vă gândiţi repede la THE Butterfly Effect deşi despre acel principiu este vorba, pentru că vom schimba contextul). Conform acesteia, haosul se referă la impredictibilitatea efectelor rezultate în urma modificării anumitor date iniţshu0059l1iale ale unui sistem.Din acest punct de vedere haosul poate avea un rol pozitiv în organizarea politică întrucât prin haos poate fi depăşita bariera constrângătoare a regulilor, putând fi identificate soluţii innovatoare dar, totodată, prin haos putem restabili echilibrul dintre comportamentele naturale ale indivizilor şi cele impuse de ordinea socială.

Pentru că suntem fiinţe umane şi nu ne simţim în siguranţă când trăim în incertitudine, în orice formă de organizare se urmăreşte utilizarea unor structuri cât mai stabile cu un nivel înalt de control astfel încât riscurile să fie minime. Având în vedere faptul că haosul presupune impredictibilitate, nu putem stabili dacă regulile stabilite la un moment dat vor avea rezultatele sperate. Din contră, privind în sfera istoriei marilor descoperiri, acestea fie au fost descoperite întâmplator, fie au fost initial neconforme cu sistemul acceptat anterior( de exemplu: teoria copernicană, descoperirea Americii s.a. ). Astfel, am descoperit un efect pozitiv al haosului. La nivelul organizării politice, putem considera că o mai mare libertate de gândire şi acţiune poate avea efecte benefice în funcţie de scopul şi împrejurările în care se produc. De exemplu, putem considera fapul că nimeni nu poate determina reţeta succesului, deoarece, s-a demonstrat că aceleaşi strategii pot avea efecte diferite aplicate unor comunităţi diferite. Controlul deplin asupra unei comunităţi nu poate fi menţinut o perioadă îndelungată pentru că modul de a acţiona al fiinţelor umane este imprevizibil şi mai mult decăt atât, în cazul maselor, poate fi ilogic(Gustave Le Bon- Psihologia maselor).

Privit din altă perspectivă, haosul poate avea, în mod paradoxal, o funcţie stabilizatoare. Conform teoriilor contractualiste despre formarea societăţilor, există un conflict între modul fiinţei umane de a se comporta în mod natural şi modul în care acesta este constrâns să se comporte în societate. Prin supunerea permanentă, voluntară sau involuntară, unor anumite reguli individual poate suferii perturbări în ceea ce priveşte echilibrul fizic şi psihic. Precum o maşină forţată să funcţioneze în alte condiţii decât cele normale va încerca să se adapteze, la fel şi individul se va adapta mediului dar va fi atras de orice activitate conformă cu starea lui naturală. Astfel, putem explica atracţia oamenilor faţă de activităţile care presupun ieşirea din sistemul reglementat al societăţii, cum ar fi revoltele, galeriile echipelor de fotbal, drumeţiile în locuri îndepartate de civilizaţie, fenomenele extreme (lupta cu moartea) etc. Acestea din urmă sunt comportamente care pot fi descrise drept haotice, nefiind dominate de raţiune, însă trebuie să avem în vedere faptul că orice comportament necontrolat poate fi violent şi în timp oamenii s-au îndreptat către forme controlate ale acestor manifestări. Din această perspectivă putem considera haosul ca fiind necesar unei organizări sociale echilibrate iar acest lucru este avut în vedere de sfera politică prin modul de a reglementa comportamentele dintre indivizi şi modul de a se raporta la o forma de organizare eficientă şi conformă cu necesitaţile omenilor.

Asadar, nu subestimaţi potenţialul unui fenomen considerat inutil sau distructiv (haosul) pentru că încă nu a fost descoperită legea determinismului relativist.

Reclame
Posted in: Fără categorie