Basmul şi politica. Analiză comparativă

Posted on 28 aprilie 2008 de

9Asemănări:

1. Elemente supranaturale:

-basmele au o viziune fantastică asupra lumii, politica oferă o viziune fantezistă asupra lumii. Exemple: dreptate, egalitate, fraternitate (Revoluţia Franceză), guvernarea poporului (democraţia), eliminarea stratificării sociale, a inechităţilor sociale (socialismul, comunismul).

– eroi înarmaţi cu puteri supranaturale. Exp: Prâslea cel Voinic (forţă extraordinară sau ce o mai avea el pe acolo), Harap Alb (capacitatea de a comunica cu albine, furnici), Traian Băsescu (capacitatea de a învinge sistemul ticăloşit). Din păcate, doar în basme eroii îşi pot folosi puterile supranaturale. În politică, poţi doar să te lauzi cu ele.

2. Polarizare etică: forţele binelui şi forţele răului.

– eroul, în basme, se luptă cu unul sau mai mulţi zmei/spâni/balauri. În politică, propriul candidat este reprezentantul binelui, candidaţii adverşi sunt reprezentanţi ai răului, care bun în pericol echilibrul lumii. Reprezentanţii binelui acţionează pe tărumul nostru, ai răului pe tărâmul celălalt. În politică, reprezentanţii binelui acţionează în partidul nostru, ai răului în partidele adverse.

* De ce această polarizare etică? De ce politicienii nu pot să vină şi să zică: „ăla de a fost la guvernare?! A fost bun, dar eu pot fi mai bun ca el pentru că… Alegeţi-mă pe mine!”? Pentru că:

a. E mult mai uşor să mobilizezi masele apelând la afectivitate, decât la raţiune. Asta e. Psihologia, ce să-i faci! Indu grupului ideea de competivitate, uneori chiar de duşmănie. Va fi mult mai motivat.

b. E mult mai uşor să manipulezi la nivel afectiv, decât la nivel raţional. E mult mai uşor pentru politician să transforme adversarul în demon decât să demonstreze că e mai competent ca el.

c. Mintea electoratului (la nivel de majoritate democratică) nu este dispusă/nu are capacitatea să recepţioneze mesajele politice la nivelul raţiunii.

Deosebiri:

1. Cu basmele te relaxezi şi îţi educi copiii în timp ce politica îţi fute răbdarea, îţi beleşte buzunarul, stimabile plătitor de taxe şi impozite.

2. În basme binele câştigă, în politică binele e atât de relativ încât mulţi dintre noi se îndoiesc că el există.

3. În basme se conspiră împotriva Eroului, în politică se conspiră împotriva lui Oprescu (să vedem ce va zice Victor când vede asta).

Concluzii:

Din cauza politicii dâmboviţene trăim într-o ţară ca-n basme.

Atunci când politicienii vă mai spun basme, nu vă supăraţi. Asta-i politica!

Între un basm bun şi un talk-şou, întotdeauna aleg meciul şi berea.

Acum serios vorbind, nu reiese din discursul lui Oprescu faptul că el e un fel de Halat-Alb venit să cureţe politica românească de S(tă)pâni, Împăraţi şpăgari etc.?

PS: Cine o fi mârţoaga bătrână, care a schimbat fânul socialist cu jăratec democratic şi s-a transformat în cal năzdrăvan pentru a-l ajuta pe Halat-Alb să câştige lupta cu S(tă)pânul cu Bască?

Posted in: Fără categorie