România condusă de liberali, o ţară social-democrată

Posted on 18 aprilie 2008 de

13De ce?

1. În România există 8 milioane de asistaţi sociali, conform Gândul. „Adunate, aşa-numitele prestaţii sociale ajungeau în 2007 la 1,7% din PIB.”

„Este paradoxal că, deşi statisticile arată că sărăcia a scăzut în ultimii ani în România, numărul de beneficiari de asistenţă socială a crescut.”

Numărul de beneficiari care primesc lunar o formă de asistenţă socială din bugetul Ministerului Muncii a crescut astfel:în 2005 erau 4.078.177, în 2006 – 4.293.318, în 2007 – 7.755.505.”

2. În cursul anului 2007, pensiile au crescut cu „5% în septembrie 2007, 30% în noiembrie 2007, 9,6% în ianuarie 2008”, conform Gândul. Această creştere depăşeşte cu mult nivelul inflaţiei, şi nu este dublată de o creştere pe măsură a încasărilor la bugetul de pensii, iar în opinia unora este o măsură care riscă să destabilizeze economie.

3. „Numai in administratia publica, sectorul bugetar cel mai dinamic din perspectiva pietei muncii, salariul mediu a crescut de aproape trei ori (de la 202 in 2004 la 545 euro anul trecut) in ultimii trei ani”, conform Ziarului Financiar. Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank, este de părere că „in general o crestere a salariilor in servicii – inclusiv administratia publica – este inflationista fiindca sporurile de productivitate sunt mai reduse in servicii, sector care nu se supune competitiei din exterior, comparativ cu cele din industrie, care se supune competitiei din exterior. Prin urmare, cresterea salariilor reale din servicii ar trebui sa fie sub cea a salariilor din industrie”. Deci salariile bugetarilor au crescut cu mult peste nivelul inflaţiei, deci şi peste cel al productivităţii.

Aceste măsuri pe care le-am enumerat sunt măsuri specifice unei guvernări social-democrate, de stânga.

Singura măsură vizibilă de natură liberală a fost introducerea cotei unice, de 16 %.

Sunt principalele argumente care m-au dus la concluzia exprimată în titlu.

Că măsurile luate, fie ele de natură social-democrată sau nu, au fost oportune, aştept să comentaţi voi. Eu voi încheia totuşi cu o întrebare.

Avem vreun partid de dreapta în România?

Reclame
Posted in: Fără categorie