Elitele şi societatea II

Posted on 15 aprilie 2008 de

3Am fost plăcut surprins de complexitatea dezbaterilor pe care le-a generat prima parte a acestui articol. Este poate una din marile satisfacţii ale unui bloger: să vezi că ceea ce scrii generează dezbateri constructive. Într-adevăr o definire a elitelor nu poate fi lipsită de controverse. Am încercat o definire conform dicţionarului. Dar şi aici, termenul „superioritate” poate lua diferite sensuri. Unii dintre voi au considerat că nu este suficientă superioritatea pe unul din planuri (economic, intelectual, social, etc.) pentru a defini elitele. Într-o anumită măsură aveţi şi dreptate. De asemenea, este greu de contabilizat importanţa unui anumit tip de elită: în opinia unora elitele intelectuale sunt mult mai importante decât cele economice. Această abordare mi se pare firească, generată de empatia pe care voi aţi dezvoltat-o cu acest tip de elite. Sincer cred însă că un răspuns exact la această problemă nu există.

Ceea ce o să încerc să punctez în continuare este rolul elitelor în societate.

1. Elitele constituie principalul factor de progres. Din acest punct de vedere, nu putem minimiza nici contribuţia elitelor intelectuale, dar nici a celor politice, economice sau culturale. Acestea se află într-o relaţie de interdependeţă. Progresul fiecăruia din aceste domenii poate constitui un factor care determină progresul celorlalte. Trebuie să admitem că progresul economic favorizează progresul cultural, cel politic pe cel economic şamd. Clasa de mijloc poate fi şi ea factor de progres, însă nu cred că poate atinge performanţele elitelor.

2. Elitele constituie un factor de coeziune socială. Deşi elitele sunt percepute de cele mai multe ori ca având un rol major (sau cel puţin nu de neglijat) în conflictele sociale, acest lucru nu este pe deplin adevărat. Atunci când cei percepuţi ca elite deţin într-adevăr superioritatea pe care o pretind, oferind totodată celorlalţi senzaţia de libertate şi de echitate, acţionează ca un pilon al coeziunii sociale. Conflictele sociale reprezintă principalul semnal pentru reformarea elitelor sau înlocuirea lor conform noilor standarde. Societatea tinde în acest fel spre o stare de echilibru, cu elite percepute ca atare de ceilalţi.

O socitate fără elite nu poate supravieţui. Deşi am văzut opinii conform cărora trăim într-o societate a mediocritatii, elitele există, afirmarea lor fiind nu doar o necesitate, ci un fapt inevitabil.

3. Elitele acţionează ca un „câine de pază” al societăţii, având rolul de a proteja societatea de influenţe negative externe. Evident că acest rol poate fi îndeplinit doar în condiţiile în care elitele au un simţ dezvoltat al apartenenţei sociale. Societăţile mai puternice au tendinţa de a se impune în faţa celor mai slabe, de a profita de condiţia acestora. Ori principalul rol în acest tip de relaţii îl au tocmai elitele, capabile a impune, prin superioritatea lor (culturală, economică, intelectuală).

Istoria a dovedit că o societate de egali este o utopie. Rolul elitelor este crucial şi nu poate fi substituit pe deplin de celelalte clase. De aceea este important să acceptăm şi să promovăm adevăratele elite, capabile a-şi îndplini rolul social.

Sper că am reuşit să surpind unele dintre cele mai importante roluri ale elitelor în societate. Sunt convins că nu am reuşit să le surprind însă pe toate. Vă aştept pe voi să supliniţi eventualele lipsuri.

Reclame
Posted in: Fără categorie