Elitele şi societatea I

Posted on 11 aprilie 2008 de

14Elitele sunt, conform American Heritage Dictionary, un grup sau o clasă de persoane, sau un membru al unui asemenea grup sau clasă, care se bucură de un statut intelectual, social sau economic superior. Să reţinem cuvântul superior. Dar elitele, adevăratele elite, nu se construiesc doar pe superioritate, în sensul amintit anterior, ci în jurul unor valori.

Dacă vrem să înţelegem rolul elitelor în societate trebuie să ne imaginăm cum arată o societate fără elite. Sau să facem o călătorie chiar în istoria recentă a ţării noastre: România comunistă. În România comunistă elitele au fost persecutate sistematic: elitele economice au fost eliminate prin naţionalizare. Elitele politice prin încarcerare şi asasinate. Intelectualii de asemenea. Ce a rezultat? O societate care nu a progresat. Sau a progresat foarte lent.

Aici apare prima problemă de percepţie. De ce, dacă progresul a fost foarte lent, mulţi oameni regretă acele vremuri. Răspunsul este simplu de enunţat, dar greu de acceptat. Pentru că atunci oamenii nu aveau termen de comparaţie. Atunci nu existau bogaţi şi săraci. Toţi (aproape toţi ca să fiu exact) erau săraci. Nu era carne la magazin? Dar măcar nu era pentru nimeni. Românul era mulţumit că nu e mai sărac decât vecinul său. Cu alte cuvinte termenul de comparaţie lipsea. Cenzura îşi făcea şi ea treaba. Cum puteai spera la mai bine, când nu ştiai cum arată acel mai bine.

Ce s-a schimbat după 1989? Românii au făcut cunoştinţă cu libertatea. Au apărut oameni bogaţi, foarte bogaţi, foarte săraci. Intelectual, social, politic, românii s-au diferenţiat, s-au inegalizat. Cum au perceput românii inegalizarea. Ca pe o inechitate. Dublată de mediatizarea excesivă a extremelor sociale. Astfel a rezultat fenomenul de dispreţ pentru elite. De câte ori nu vi s-a întâmplat să invidiaţi pe cineva pentru că este mai sus pe scara socială sau pentru că este mai bogat? Comunismul a vrut să ne facă pe toţi egali, deşi nu suntem egali. Acceptă românii acest lucru? Puţini dintre ei. Primul pas pentru construirea elitelor este tocmai acceptarea lor.

Deocamdată avem parte de elite neacceptate, elite care de multe ori nu se construiesc în jurul unor valori.

De această dată nu o să încerc să ofer o soluţie. Nici nu am găsit vreuna. Cert este că avem nevoie de elite adevărate. De ce avem nevoie de ele, o să încerc să explic în articolul următor. Deocamdată aştept opiniile voastre pe această temă.

PS: Am descoperit o serie de filmuleţe care merită văzute, care trebuie văzute: Memorialul durerii. Suntem responsabili să ne cunoaştem trecutul pentru a ne construi viitorul.

Reclame
Posted in: Fără categorie