Solutii la marile probleme ale natiunii – partea I

Posted on 25 martie 2008 de

7Dupa cum am promis, aici o sa discutam marile probleme ale tarii. Deci ajungem natural la unul dintre subiectele mele favorite, care dealtfel face obiectul blogului. Pentru multi dintre romani insa, politica a devenit un domeniu de ignorat. „De ce sa cheltuim timp si energie, daca tot nu avem nimic de castigat?” (pe principiul toti politicienii sunt la fel… de rai). Oamenii astia sunt dezamagiti, chiar scarbiti, asa ca nu vor sa mai auda de politica. Si au circumstante atenuante. Mai e o categorie, si mai interesanta poate: cei care privesc politica pentru spectacol. Plictisiti probabil de emisiunile de divertisment de la tv, abia asteapta sa se mai certe Base cu Tariceanu. Ii vom numi pe acestia adeptii „mondenismului politic”. Nu se sinchisesc sa inteleaga fenomenul, de aceea sunt prada usoara pentru discursurile demagocice, abundand de spectaculos. Cu greu putem identifica si a treia categorie de electori (in speranta ca ea exista): aceia care inteleg totusi ca tipii aia la costum si cravata ne guverneaza tara, ne influenteaza viata de zi cu zi, deci ar fi bine sa stim cu ce se mananca si politica asta si pe cine alegem sa ne conduca.

Ei, si aici intervine marea problema a democratiei. Ca doar nu degeaba scrie in carti ca nici democratie nu e un sistem perfect. Treaba sta in felul urmator: toate categoriile astea de 0ameni au drept de vot. Votul unuia din prima sau a doua categorie e echivalent cu al unuia din a treia categorie. De aici lucrurile incep sa prinda forma. Daca aplicam schema in tarisoara noastra constatam urmatoarele: categoria ignorantilor (sau pur si simplu a celor necunoscatori) + categoria „mondenilor” reprezinta marea masa a populatiei. Categoria „cetatenilor autentici” e mai restransa. De aici rezulta foarte usor configuratie scenei politice romanesti: scandalagii, „showmeni”, manipulatori etc. Cu alte cuvinte, Romania chiar are politicienii pe care ii merita.

Acum sa ne punem si in situatia politicianului, care saracu vrea si el sa ajunga la putere, ca doar asta ii e menirea. Daca isi va face o campanie electorala bazata pe comunicare politica „autentica”, bazata pe realitati, poate va atrage si el voturile categoriei 3 („cetatenii”). Dar astia nu prea ies la numar. Nu ai majoritate, nu ajungi la putere, rezulta nu poti influenta mersul lucrurilor. Dar daca faci o politica bazata pe show, pe demagogie si pe pomeni electorale, aduni o droaie de voturi. Si uite asa castigi, desi nu ai habar de ceea ce inseamna a conduce eficient o tara, fie ea si Romania. Politicienii „autentici”, vazand cum sta treaba, se vor perverti, adoptand tacticile de „succes” ale adversarilor. Si uite asa ne pricopsim cu un cerc vicios de toata frumusetea. Si-atunci cum iesim din el?

Pai sa schitam ce am zis pana acum: electorat ignorant + electorat „monden” majoritar ==> certuri, scandaluri, show, demagogie, etc ==> tara o duce cam prost. (parca seamana al dracu de tare scenariul asta cu realitatile tarisoarei noastre). Mergand pe lantul cauza efect, deducem ca problema nu este de fapt la politicieni in sine, ci la electorat.

Solutia, utopic de simpla, poate fi redusa la un vers al trupei Parazitii (ca sa vezi!): „Citeste o carte!”. Informarea. Daca electoratul nostru ar sti cate ceva din economie, un pic de stiinte politice, un pic de sociologie, si poate daca ar fi cat de cat interesati de toata treaba asta cu politica, ce ii vizeaza in ultima instanta, am avea parte de electori „autentici”, deci am avea parte implicit si de politica „autentica”.

Cand v-am zis ca aici rezolvam marile probleme ale tarii, probabil nu m-ati crezut. Revin cu solutia: citeste o carte, mai rasfoieste un ziar (altul decat libertatea – cu l mic), mai uita-te pe blogul nostru… Ca doar nu au murit degeaba oamenii aia in `89 ce dracu`?!

Marius

Reclame
Posted in: Fără categorie